top of page

TERAPIAN ALOITUS

​

Aloittaaksesi valo, pimeys ja väri taideterapian et tarvitse mitään ennakkotaitoja, sinun ei tarvitse osata piirtää tai maalata. Suositus terapiajaksolle on normaalisti 14 kertaa.

Työskentelytavoista

PROSESSI /TYÖSKENTELYTAVAT

Terapiassa maalaustyöskentely on ohjattua. Taideterapiaprosessin aluksi asiakas tekee normaalisti kaksi tai kolme valo-pimeys eli hiilityötä vapaasti. Näistä jokaisen hän tekee eri tapaamiskerralla.  Lisäksi asiakas tekee yleensä kaksi tai kolme vapaata maalausta. Näiden töiden perusteella syntyy  alustava suunnitelma taideterapiaprosessille, jossa edetään elävästi muuntuen.

Taideterapeuttina havainnoin asiakasta, hänen työskentelyään ja hänen töitään askelten jatkumona valon, pimeyden ja värin näkökulmasta prosessina objektiivisen valon, värin ja pimeyden kolminaisuuden kautta. Nämä ovat suhteessa ihmiseen: ajattelu, tunne ja tahto, toisin sanoen hermoaistijärjestelmä, rytminen hengityksen ja verenkierron järjestelmä ja raaja-aineenvaihdunta järjestelmä. 

MATERIAALIT

Materiaaleina käytämme yleensä hiiltä sekä akvarelleja, mutta myös pastelliliituja, vahaliituja, puuvärejä, mehiläisvahaa, savea jne.

MIHIN

Taideterapiassa haetaan läsnäolon kautta kehon ja mielen tasapainoa paranemisprosessissa.

Värien kautta etsimme ja luomme tilaa rentoutumiselle ja rauhoittumiselle, itsellemme. Hereisyys tarvitsee oman värilaatunsa ja prosessinsa.

 

Taideterapia on tutkimuksissa todettu työhyvinvointia ylläpitäväksi.

Taidetererapia on mahdollinen tukikeino lääkityksenkin ohella mm. masennuksen, stressin  ja loppuunpalamisen yhteydessä. Taideterapia vahvistaa elinvoimia mm. syövän ja vahvojen hoitojen yhteydessä. Terapialla on saatu positiivisia vaikutuksia mm. sydänleikkauksesta palautumisen yhteydessä.

Taideterapian kautta  ihminen saa tukea kuntoutumiseensa sairastuessaan tai muussa haasteellisessa elämäntilanteessa kuten työssä, avioerossa  tai menetettyään lähiomaisen: joutuessaan epätasapainoon itsensä kanssa. Taideterapian avulla toipuminen edistyy.

 

Lapsille terapia voi olla tukena ikäkausikriiseissä, vaikeissa elämäntilanteissa, mm vanhempien erotessa, lapsen syrjäytyessä tai keskittymisvaikeuksissa.

Suomessa tätä terapiaa käytetään mm. Paloniemen sairaalassa mielenterveyspotilaiden kuntoutumisen tukena. Itse työskentelin vuosia HUS:ssa ja TAYS:ssa syöpää sairastavien lasten ja nuorten kanssa Sylva ry:n kautta.

 

 

KENELLE?

Terapia sopii kaikenikäisille, lapsesta vanhuksiin, kaikille jotka kaipaavat tukea tai eivät voi hyvin, mitä erilaisimmistä elämäntilanteista ja ongelmista johtuen.

Terapian avulla tuetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia kun se on jostain syystä hukassa.

bottom of page